fbpx

Fogyasszunk főtt kukoricát

2014 augusztus 03
1725 megtekintés    
  • A forró nyári napok, fesztiválok és strandok egyik legnépszerűbb eledele a főtt kukorica. Nem csak nagyon finom, hanem számos egészségügyi problémára is ajánlott. A Közép-Amerikából hozzánk is átvándorolt csemegét már 7000 évvel is ismerték és felhasználták. Egy legenda szerint a Napisten küldte az „arany szemeket”, az emberek táplálására.

    A kukorica eleinte nem örvendett túl nagy népszerűségnek, csak liszt formájában használták fel, majd a 19. században elkezdték őröletlen formában is, főve-sütve fogyasztani.

    Az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb gabona, melyet sütve és főve is használhatunk. Bár a főzés során veszít tápértékéből, így is több mint felét megőrzi. Nemrég arról olvashattatok, hogy hogyan főzhetünk otthon finom csemegekukoricát, ma az egészségre gyakorolt jó hatásáról szólunk.


    Kedvező élettani hatásai:

    Sok rostot, magnéziumot, folsavat, C-vitamint, mangánt, foszfort, B-vitamint tartalmaz, melyek mind energiával látják el a szervezetet

    •     Magnéziumtartalma miatt erősíti és védi a szívet, így fogyasztása által megakadályozhatjuk a szívrohamot, szívproblémákat
    •     Beta-kriptoxantin tartalma miatt megelőzhetjük a tüdőrákot
    •     E-vitamin tartalmának köszönhetően segít a sejtmegújulásban és sok oxigént juttat a vérbe
    •     Csökkenti a koleszterinszintet
    •     Zeaxantin tartalma miatt védi és erősíti a szemet
    •     Segít a gyorsabb zsírlebontásban, így szerepet játszik a fogyásban is
    •     Magas tiamin tartalma miatt akár tíz százalékkal is lassítja az agyi öregedést. Erősíti a kognitív képességeket.
    •     Kiváló lehet hangulatingadozás ellen is
    •     A-vitamin tartalma miatt az orr és garat nyálkahártyáit gyógyítja a megfázásos megbetegedések esetében
    •     Normalizálja a bélműködést
    •     Megakadályozza az emésztőszervi megbetegedéseket
    •     Erősíti az immunrendszert és megakadályozza a vastagbélrák kialakulását
    •     Mivel nem tartalmaz glutént, így a lisztérzékenyek is fogyaszthatják


    Ajánlott önmagában fogyasztani, más élelmiszerek nélkül, különben túl sok kalóriát fogyasztunk el egyszerre. Nyersen allergiát válthat ki az arra hajlamosoknál. Ha génmódosított kukoricát fogyasztunk, káros lehet a termékenységre, de akár máj- és vesekárosodáshoz is vezethet.

    • Forrás: twice.hu

    Egyedi látogatók

    MaMa2819
    TegnapTegnap4345
    E-hétenE-héten15446

    Névnap

    2021. június 18. péntek
    Arnold, Levente

    Holnap
    Gyárfás
    napja lesz.
    Fel

    Ez a weboldal cookie-kat használ a hitelesítés, navigáció és egyéb funkciók kezelésére. Honlapunk használatával Ön elfogadja hogy cookie-kat helyezhetünk el az eszközén.
    GDPR letöltés | GDPR rendelet