Az étrend felülírhatja az egyes betegségekre való genetikai hajlamot, és ez a kutatás megerősíti ezt a feltevést, hogy két fontos gén be- és kikapcsolását is befolyásolja a szénhidrátfogyasztás. Most, Holly professzor hozzáteszi, ez új távlatokat nyithat az öregedési folyamatok lassítására.
A gyógyszerek célja nem az, hogy ezeket a gének be-vagy kikapcsolják.
Az igazi megoldás!
Korlátozni a bevitt szénhidrátokat, elsősorban fruktóz és magvak formájában. A teljes kiőrlésű gabonák is veszélyforrások, nem csak az adalékanyagot tartalmazó friss áruk. A legnagyobb életerőhatással a nyersen fogyasztott zöldségek, gyümölcsök, csírák és magvak bizonyultak.
Eredményeket el lehet érni bármilyen negatív mellékhatású gyógyszer nélkül is. "Az inzulint kontrolláló gént viccből Grim Reaper-nek (a Kaszás) neveztük el, mert amikor bekapcsol, akkor az élettartam megrövidül. A második, 'elixír' gén (hivatalos neve DAF 16) viszont rengeteg öregedés ellenes hasznot hoz.
A kísérletek során beceneve az "édes tizenhat éves" lett, mert a férgeket tinédzserekké változtatta. "Egy csomó instrukciót küld a regeneráló géneknek"- mondja Kenyon professzor.
"Felerősíti a bőr- és izomépítő fehérjék optimális működéséhez szükséges elemeket, aktiválja az immunrendszer fertőzések elleni védőmechanizmusait, és kikapcsolja a rákos folyamatokban aktív géneket".
Emelkedett inzulinszint - az idő előtti öregedés és halál fő oka
A mechanizmus egyszerű:
1. Túl sok cukor/gabona és készétel kerül a szervezetbe, valamint
2. túl kevés a mozgás
Korábbi vizsgálatok is azt igazolták, hogy a magas cukor és gabonatartalmú étrendek az elhízottság fő okozói, és hogy a vékonyság a hosszú élet egyik kulcs faktora. Sajnos számos orvos és természetgyógyász még mindig nincs tisztában az inzulin egészségre kiható alapvető szerepével. Fontos megértenünk, hogy az inzulin szerepének alapos megértése a legtöbb, amit tehetünk egészségünk optimalizálása érdekében. A fruktóz egészségromboló, és idő előtt eltesz láb alól.
A gabonák mellett a fruktóz, különösen a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup a legrosszabb étrendi elem (ezzel édesítenek manapság mindent az élelmiszeriparban):
Tönkreteszi az inzulinérzékenységet
Zsírrá alakul a szervezetben
A glikáció és a gyulladás okozója, ami felgyorsítja az öregedést, rákkeltő hatással van.
A glikáció, (amikor a cukor fehérjéhez kötődik), az oxidáció mellett az egyik legfontosabb molekuláris mechanizmus, amely károsítja a szervezetet, gyorsítja az öregedést, növeli a gyulladásszintet. Sajnos ez a folyamat számos harci sebesülést hagy maga után a szervezetben, pl. az artériákban kialakuló hegesedést, amit plakkok-nak nevezünk, vagy érdaganatokat, melyek elzáródásokhoz vezetnek. Nem csoda tehát, hogy olyan szoros kapcsolat van a cukorbetegség és a szívbetegség között. S mindezt csendben, fájdalommentesen teszi.
Tudjuk, hogy a fruktóz fontos szerepet játszik e betegségek kialakulásában:
- Inzulin rezisztencia és elhízás
- Emelkedett vérnyomás, vérzsír, LDL koleszterin
- Szív- és érrendszeri betegségek
- Májbetegség
- Rák
- Artritisz
- Köszvény